Quinoa (Merlík čilský) BIO 5000 g Wolfberry
Bezlepková pseudoobilovina bohatá na bílkoviny, která je lehce stravitelná.
Vhodná do prvních příkrmů dětí. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny. Je vhodnou náhražkou masa.
Složení: 100% Quinoa BIO 5000 g
Příprava: vaření, klíčení
quinou vaříme ve vodě v pom. 2:1 po dobu cca 15- 20 min.
Lze kombinovat se zeleninou, ovocem, podobně jako rýži.
Klíčení quinoi:
Quinoa klíčí velice rychle a tak pokud ji namočíme večer, můžeme ji mít už ráno k snídani. Naklíčená quinoa má jemnou oříškovou chuť.
Quinoa recepty:
Kaše z naklíčené quinoi s ovocem:
50 g quinoi
ovoce dle chuti: zralý banán (má již hnědé tečky), hruška, jablko, broskev, různé drobné bobulové ovoce
Postup: Quinou důkladně propláchnete, aby nebyla hořká a namočíte. Necháte odstát 12 hodin, znovu propláchnete a pak ji již můžete rozmixovat společně s ovocem. Kaši můžete vylepšit i oříšky, kakaem, lucumou, macou a pokud bude kaše málo sladká, můžete přisladit třtinovou šťávou nebo kokosovým cukrem.
Klíčkový salát
1 hrnek naklíčené quinoi
1 hrnek naklíčených mungo fazolek
1/2 hrnečku drcených lískových oříšků
hrst čerstvé bazalky
3 špetky sušeného tymiánu
citronová šťáva
lžíce olivového oleje
sůl
cherry/baby rajčata
římský/hlávkový salát
Postup:
naklíčené suroviny smícháme s oříšky, bylinkami a smícháme dohromady. Zakápneme citronem a olejem, osolíme a necháme chvíli odpočinout, aby se nám chutě prolnuly. Servírujeme na listech salátu s cherry rajčaty.
Quinoa je mezi lidmi stále více populární. Quinoa je vynikajícím příkladem "funkčních potravin" (které pomáhají snižovat riziko různých onemocnění nebo pro prevenci a na podporu zdraví).
Tato pseudoobilovina pro své vynikající nutriční vlastnosti může být velmi užitečná ve fázi rozvoje a růstu organismu. Kromě toho, že je snadno stravitelná, neobsahuje cholesterol a je vhodná pro přípravu kompletně vyvážené výživy.
Quinoa může být také použit při běžném stravováníy, u vegetariánské stravy a speciálních diet pro spotřebitele, jako jsou starší dospělí, děti, vysoce výkonní sportovci, diabetici, celiaci a a pro lidi s nesnášenlivostí laktózy.
(Zdroj: FAO, http://www.fao.org/quinua-2013/es/)
Chemické složení a nutriční hodnota | ||||||
Obsah 100 gr. Quinoa | ||||||
Položka | Jednotky | Hodnota | Položka | Jednotky | Hodnota | |
Voda | % | 12.00 | Sacharidy | % | 69,29 | |
Proteiny | % | 10.70 | Popel | % | 3.20 | |
Tuky | % | 5,70 | Celulóza | % | 4.30 |
Zdroj: A.Gorbitz a R Luna, Ministerstvo zemědělství, Bulletin č 54
Aminokyseliny obsažené v Quinoi a jiných zrnech (mg / 100 g) | |||||
Amino | Pšenice | ječmen | oves | kukuřice | Quinoa |
Isoleucin | 32 | 32 | 24 | 32 | 68 |
Leucin | 60 | 63 | 68 | 103 | 104 |
Lysin | 15 | 24 | 35 | 27 | 79 |
Fenylalanin | 34 | 37 | 35 | 27 | 79 |
Tyrosin | 16 | 17 | 16 | 14 | 41 |
Cystin | 26 | 28 | 45 | 31 | 68 |
Methionin | 10 | 13 | 14 | 16 | 18 |
Threonin | 27 | 32 | 36 | 39 | 40 |
Tryptofan | 6 | 11 | 10 | 5 | 16 |
Valin | 37 | 46 | 50 | 49 | 76 |
Složení sacharidů tří odrůd quinoa (% surového materiálu) | |||
Component | Red | Žlutá | Blanca |
Škrob | 59,2 | 58.1 | 64,2 |
Monosacharidy | 2.0 | 2.1 | 1.8 |
Disacharidy | 2.6 | 2.2 | 2.6 |
Hrubá vláknina | 2.4 | 3.1 | 2.1 |
Pentosanů | 2.9 | 3.0 | 3.6 |
Chemické složení a nutriční hodnoty | ||||||
Obsah 100 gr. bílé quinoa (Junín) | ||||||
Položka | Jednotky | Hodnota | Položka | Jednotky | Hodnota | |
Kalorie | cal | 363 | Vápník | mg | 85 | |
Voda | g | 11.8 | Fosfor | mg | 155 | |
Proteiny | g | 12.2 | Železo | mg | 4.2 | |
Tuky | g | 6.2 | Retinol | mcg | 0 | |
Sacharidy | g | 67,2 | Vit. B1 (thiamin) | mcg | 0.20 | |
Vláknina | g | 5.7 | Vit.B2 (Riboflamina) | mcg | 0,15 | |
Popel | g | 2.6 | Vit. B5 (niacin) | mcg | 0,95 | |
Kyselina askorbová | mcg | - |
Zdroj: Collazos, CPL bílá, HS White et al, 1975, "Složení peruánské jídlo" Nutrition Institute-Ministerstvo zdravotnictví
Chemické složení a nutriční hodnota | ||||||
Obsah 100 gr. bílé quinoa (Puno) | ||||||
Položka | Jednotky | Hodnota | Položka | Jednotky | Hodnota | |
Kalorie | cal | 376 | Vápník | mg | 120 | |
Voda | g | 10,1 | Fosfor | mg | 165 | |
Proteiny | g | 11.5 | Železo | mg | - | |
Tuky | g | 8.2 | Retinol | mcg | 0 | |
Sacharidy | g | 66,7 | Vit. B1 (thiamin) | mcg | 0.12 | |
Vláknina | g | 5.1 | Vit.B2 (Riboflamina) | mcg | 0,14 | |
Popel | g | 3.5 | Vit. B5 (niacin) | mcg | 1.35 | |
AKyselina askorbová | mcg | - |
Zdroj: Collazos, CPL bílá, HS White et al, 1975, "Složení peruánské jídlo" Nutrition Institute-Ministerstvo zdravotnictví
Proteiny (bílkoviny)
Pro quinou je charakteristiský vysoký obsah kvalitních bílkovin - v rozmezí 12,5 - 16,7%.
37% proteinů, které quinoa obsahuje, je tvořeno esenciálními aminokyselinami.
Esenciální aminokyseliny jsou ty, které tělo samo neumí vytvořit, takže je musí přijímat ve stravě.
Nedostatek těchto aminokyselin ve stravě omezuje vývoj organismu. Z nedostatku těchto esenciálních aminokyselin tkáňové buňky odumírají a nové nevznikají, tělo přestává růst.
Esenciálními aminokyselinami jsou: valin, leucin, threonin, lysin, tryptofan, histidin, fenylalanin, isoleucin, arginin, a methionin.
Aminokyseliny obsažené v quinoi ve větším množství než mají ostatní obiloviny zahrnují: kyselinu glutamovou, kyselinu asparagovou, isoleucin, lysin, fenylalanin, tyrosin a valin.
Kyselina glutamová je zapojena do procesu výroby energie pro mozek a důležitých jevů, jako jsou učení, pamět a plasticity neuronů.
Kyselina asparagová zlepšuje funkci jater a je zásadní pro udržení kardiovaskulárního systému.
Tyrosin má důležitý antistresový účinek a hraje klíčovou roli při zmírnění deprese a úzkosti.
Lysin zlepšuje imunitní funkci tím, že pomáhá při tvorbě protilátek, podporuje funkci žaludku, pomáhá v udržování buněk, podílí se na metabolismu mastných kyselin, napomáhá absorpci vápníku. Také zpomaluje i zabraňuje spolu s vitamínem C tvorbě metastáz rakoviny.
Isoleucin, leucin a valin se společně podílejí při výrobě svalové energie, zlepšení neuromuskulárních poruch, aby nedocházelo k poškození jater, umožňuje vyrovnávat hladinu cukru v krvi.
Tuky
Ve většině druhů quinoi jsou obsaženy tuky mononenasycené a polynenasycené. Ty jsou prospěšné pro tělo, pokud jsou součástí přijímané potraviny, protože jsou zásadní při tvorbě struktury a funkci nervového systému.
Snižují hladinu celkového cholesterolu a LDL (špatný cholesterol) v krvi.
Hodnoty mastných kyselin v surovém zrna jsou 8,1% Omega 3, 52,3% Omega 6 a 23% Omega 9.
Vláknina
Quinoa je potravina bohatá na vlákninu a její množství se mění v závislosti na druhu. Množství se pohybuje v rozmezí od 2,49 a 5,31 g / 100 g sušiny.
Bylo prokázáno, že vláknina snižuje celkový cholesterol, LDL-cholesterolu v krvi, krevní tlak a působí jako antioxidant. Antioxidanty nás chrání před volnými radikály, které způsobují stárnoucí procesy a některé další nemoci.
Bezlepková
Quinoa je považována za bezlepkovou, protože obsahuje méně než 20 mg / kg podle Codex Alimentarius.
Denní spotřeba quinoa lepku pomáhá obnovit normální střevní klky mnohem rychleji, než u jednoduchého nezlepkové diety.
Minerály
Quinoa obsahuje fosfor, vápník, železo, draslík, hořčík, mangan, zinek, lithium a měď.
Obsah železa je dvakrát vyšší než u pšenice, třikrát vyšší než u rýže a dosahuje téměř až na úroveň bobů.
Má 1,5 krát více vápníku než pšenice. To je důležité, protože vápník je zodpovědný za několik konstrukčních prvků kostí a zubů, a je zapojen do regulace nervosvalového přenosu chemických a elektrických stimulů, sekreci buněk a srážení krve. Z tohoto důvodu je vápník základní nepostradatelnou složkou potravy.
Doporučená vápníku u dětí 4-9 roků příspěvek je 600-700 / den u dospělých v rozmezí od 1000 do 1300 mg / den (FAO / WHO, 2001).
Vápník se vstřebává v těle za přítomnosti zinku, aby se zamezilo odvápňování a osteoporózy. Obsah zinku v quinoi je dvakrát vyšší než u pšenice, a ve srovnání s rýží a kukuřicí, jsou rozdíly ještě větší.
Vitamíny
Quinoa obsahuje vysoký podíl vitaminů B, C a E, kde vitamíny skupiny B a C jjsou vyšší než u pšenice. Je bohatý na karoten a niacin (B3). Obsahuje podstatně více riboflavin (B2), tokoferol (vitamin E) a karotenu než pšenice a rýže.
(Zdroj: FAO, http://www.fao.org/quinua-2013/es/)