Lněné semínko zlaté BIO 500 g Wolfberry
Obsah: len zlatý bio
Země původu: Indie
Len zlatý má jemnější oříškovo máslovou chuť.
Skvěle se hodí pro lisování domácího oleje: Lis na olej můžete koupit ZDE
Myslete na to, že vysoký přísun omega 6 mastných kyselin se spojuje se vznikem nádorů, omega 3 mastné kyseliny růst nádorů potlačují. A to platí nejenom pro nádory ale celkově pro celou naši imunitu. Je potřeba dbát vyváženého poměru na což se velice často zapomíná.
Len je výborný proti zánětům, proti zácpě a pro snadný porod.
Výborně se hodí při zánětu a prevenci zánětu žil, kdy působí právě jak protizánětlivě, tak také perfekně promazává náš žilní systém (a nejenom ten...).
Maximální doporučená denní dávka: 2 polévkové lžíce
A jak lněná semínka konzumovat? Len se perfektně hodí do pečiva a to jak pečeného tak právě i nepečeného. Dále do zeleninových salátů
Len nikdy nekupujeme mletý či drcený!!! Velice rychle oxiduje a pak je pro náš spíše nebezpečný než užitečný!
Len si meleme před přímou spotřebou - ideální je spotřebovat ho do 20 minut po namletí.
Já k mletí lnu využívám elektrický kávomlýnek.
Pokud konzumujeme len celiství, je ovšem potřeba jej důkladně rozkousat, aby nepřišel vniveč.
Recepty:
Italské vitaplacky:
Ingredience:
1 šálek: len hnědý
1/2 šálku: drcené vlašské ořechy
1 šálek: naklíčená pohanka loupaná
1 šálek: sušená rajčata.
2 střední rajčata
1 mrkev
1 střední cibule
2 stroužky česneku
himalájská sůl,
italské koření sušené
bazalka sušená
Postup:
Oříšky a semínka předem namočíme na půl dne. Vodu ze lnu a pohanky nesléváme. Namočený len nám vytvoří takovou slizovitou hnotu. To stejné i pohanka. Do vody se ovšem uvolňují cenné látky, proto vody dáváme tak akorát, aby jí nebylo zbytečně mnoho a těsto na placky příliš tekuté.
Do mísy dáme nastrouhanou mrkev, umixovaná rajčata s cibulí a česnekem, pomixujeme i část lněných semínek. Vše smícháme s namočeními semeny, dochutíme solí a kořením (můžeme přidat i lahůdkové droždí), natřeme na sušící plata (cca 1,5 cm) a dáme do sušičky na 41°C. Sušíme cca 24 h. Když těsto trochuztuhne, nařežeme si placky na požadovanou velikost obdelníčků, po úplném dosušení to již nebude možné.
Vitaplacky se výborně hodí k zeleninovým jídlům a salátům.