Kešu ořechy BIO 500 g Wolfberry
Kešu ořechy BIO 500g Wolfberry
Kešu oříšky jsou jedlé nažky ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Tento až 12 metrů vysoký tropický strom má svoji pravlast v severovýchodní Brazílii a kromě kešu oříšků se velmi cení i jeho dřevo. Dnes je, díky portugalským mořeplavcům, kteří ho dovezli v 16. století do Indie a Mozambiku, rozšířen téměř po celém světě v suchých tropických oblastech.
Na ledvinovníku rostou zdužnatělé jedlé stopky, které jsou podobné hruškám a říká se jim “kešu jablko“. Celé plody se v oblastech pěstování používají ke krmení dobytka, ale protože je dužnina velmi bohatá na vitamín C, tak slouží i k výrobě šťáv, kompotů, džemů a vína. V dolní části těchto nepravých plodů se nachází i semena ledvinového tvaru, která jsou po celém světě známa jako kešu ořechy.
Kešu ořechy nejde v obchodech koupit ve skořápkách, protože vnitřek skořápek obsahuje lepkavý olej kardol, který musí být z oříšků komplikovaně, ale pečlivě odstraněn. Tento olej se využívá při průmyslové výrobě insekticidů a laků. Protože se jedná o poměrně náročnou proceduru, než jsou kešu vhodné ke konzumaci, patří právě tyto ořechy na trhu k těm dražším.
Wolfberry kešu ořechy jsou v BIO kvalitě a mají úžasně nasládlou chuť. Díky kvalitnímu zpracování jsou krásně křupavé a lze je konzumovat buď přímo, nebo je lze přidávat do müsli, jogurtů a různých pečených a vařených jídel. Vynikající jsou také rozmixované například s kokosovým mlékem, rozinkami a medem, slanou variantu si pak vytvoříte z vody, růžové soli, česneku a bylinek.
Vitamíny a minerály ve 100g:
Vápník: 43mg;
Železo: 5.03mg;
Hořčík: 258mg;
Fosfor: 457mg;
Draslík: 546mg;
Sodík: 15mg;
Zinek: 5.16mg;
Thiamin: 0.312mg;
Riboflavin: 0.187mg;
Niacin:1.599mg;
Vitamin B6: 0.252mg;
Kyselina listová: 68µg
Nutriční hodnoty ve 100g:
Energie: 2440kJ / 588kcal;
Bílkoviny: 18g;
Tuk: 43.9g;
Sacharidy: 30g;
Vláknina: 3.3g
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Země původu: Vietnam
Obsah balení: 500 g