Irský mech 125 g Vitalvibe

Vitalvibe
289,00 Kč
S DPH
Počet
Skladem


Informujte mě, až bude k dispozici

Irský mech (Chondrus crispus) je druhem červené mořské řasy.

Obsahuje 10 % bílkovin a asi 15 % minerálních látek, zvláště bohatý je na jód, síru, vápník hořčík a sodík. vitamíny skupiny B, C. Výborný antioxidant a přírodní antibiotikum. Vhodný jako rostlinné želé.

Irský mech (Chondrus crispus) je druhem červené mořské řasy.

Čím je řasa výjimečná? 

Je typická tím, že obsahuje velké množství látek, které po namočení ve vodě vytváří gel. Tyto látky se nazývají karageny a tvoří vlastně veliké molekuly, které na sebe vážou vodu. Karageny procházejí lidským trávicím traktem beze změny, nerozkládají se ani vlivem trávicích šťáv, ani působením střevní mikroflóry. Jejich velká molekula se ze střeva nevstřebává do těla, a tak odchází z těla ven v nezměněné podobě. (O bezpečnosti karagenů více v odstavci na konci strany.)

Karagen tak navozuje pocit sytosti a může zpomalovat vstřebávání tuků ze střeva do těla. Proto bývá součástí některých přípravků na hubnutí.

Je oblíbený právě díky své vlastnosti vytvářet gel (je to vlastně veganská verze želatiny). Toto zdravé rostlinné želé lze použít i do zmrzliny, nápojů, dezertů a dalších pokrmů jako zahušťovadlo a pojivo. Irský mech se také používá v kosmetice - přidává se do tělového mléka.

Použití v potravinářském průmyslu:

Irský mech je používán ve velkém v potravinářském průmyslu jako želé nebo rosol či jako hladké pojivo. To může jít od zmrzlin, dezertů, nápojů, slaných pokrmů a nákypů i jogurtů. Nejčastěji se přidává právě do mléčných výrobků.

 

Kosmetické využití:

Jako emulgátor v pleťových krémech, gelech, šamponech pro lepší rozčesávání, a také zvláčňuje pokožku. Dále vyživuje a chrání pokožku před škodlivými složekami životního prostředí. Je účinný proti zápachu z úst a tvorbě křečových žil.

 

Pokud vmícháte Irský mech do tělová mléka, změní váši suchou, hrubou a nerovnoměrnou kůži na hladkou, hedvábnou, hydratovanou zářící pleť. Hydratuje a ošetřuje i ty nejnezvládnutelnější kožní problémy, včetně ekzémů, lupénky, vyrážek a spálenin od slunce. Dodává pleti přirozenou vlhkost.

 

Zdravotní výhody:

Irský mech obsahuje vitamíny A, B, C, D. Syrový Irský mech je vynikajícím zdrojem minerálů. Tato řasa je téměř bez chuti a je nabitá život podporujícími živinami, jako jsou bílkoviny, sloučeniny síry, jódu, bromu, beta-karoten, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, pektin, vitamíny skupiny B a vitamín C. Dále je výborným zdrojem sirných aminokyselin (methionin, cystein) a aminosulfonové kyseliny taurinu, které velice často chybí ve vegetariánské stravě (sirné aminokyseliny jsou nezbytné pro syntézu keratinu, hlavní bílkoviny ve vlasech. Nedostatek těchto aminokyselin vede v vypadávání vlasů, zpomalení růstu a celkově nevýrazných křehký vlasů). Irský mech je velmi bohatým zdrojem těchto aminokyselin, víc než jakýkoliv jiný druh mořských řas!

Používá se k léčbě peptických vředů dvanáctníku a při použití jako rosolovité látky bránící arterioskleróze. Irský mech je údajně účinný proti rakovině a nemoci z ozáření (pravděpodobně kvůli obsahu jódu), chrání před obezitou a ukládáním cholesterolu. Irský mech má řádně zdokumentovaný antikoagulační účinek na krev, dále zklidňuje nemoci močových cest. Nedávné studie také zjistily, že irský mech má antivirové účinky a může nám pomáhat v boji s chřipkou nebo i příušnicemi.

Irish Moss je vynikajícím zdrojem vápníku, hořčíku, sodíku a jódu (nezbytné pro normální funkci štítné žlázy).

Používá se pro zvýšení metabolismu a dát k posílení pojivové tkáně, včetně vlasů, kůže a nehtů.

 

RAW příprava: 
Jak správně namáčet irský mech:
Umístěte několik nebo všechny řasy z balení do vysoké nádoby. Dobře propláchněte - 3x nebo 4x a nechte v míse s  vodou namáčet alespoň po dobu 6 hodin v ledničce. Občas znovu propláchněte. Odstraňte případné drobné nečistoty z moře jako je písek a drobné kamínky. Nebojte se "vůně", jakmile je mořský mech připraven k použití, je prakticky bez chuti a zápachu. 
Pokud nemáte dostatek času, můžete řasu namočit do vlažné vody jen na několik hodin. Nicméně pro žádaný želatinový efekt budete muset použít větší množství.

Mech je připraven jakmile má krémovou bílou barvu a téměř dvojnásobnou velikost a hmotnost než v suchém původním stavu.

Jak zpracovávat irský mech:

Mech namočíme a jakmile je dostatečně namočený a má tu správnou konzistenci, umixujte ho do krémové podoby. Před přidáním dalších složek se přesvědčete, že vám žádná řasa neulpěla na nádobě či víku v mixéru. Vzniklá kapalina je náhradou za želatiny a zahušťovadla jako je agar, pektin, sojový lecitin, tapioka nebo kukuřičný škrob.

Jak skladovat irský mech:

Skladujeme až jeden rok na chladném a suchém místě, obsažená sůl jej dobře konzervuje. 

Pokud jste namočili více z irského mechu, než kolik budete potřebovat, můžete jej uchovávat v lednici a měnit vodu každý den (ideálně 2x). Takhle se vám podaří udržet řasu čerstvou až podobu 3 týdnů. Mixovanou směs můžete dobře uzavřít ve sklenici a skladovat taktéž 3 týdny v lednici. Usnadní vám to práci při častém užívání.

 

Složení ve 100 g sušené řasy:

 

 

RAW RECEPTY:

 

CACAO MOUSSE:

30 g namočeného irského mechu, ½ šálku vody 
4 šálky mandlového mléka,
½ šálku rozmixovaných datlí,
¾ cup agave nectar,
špetku himalájské růžové soli,
vanilka, 

¾ šálku raw mletého kakaa
1 šálek kokosového oleje
3 PL lecitinu (pokud nemáte k dispozici, mírně zvíšíte množstvý irského mechu a kokosového oleje. případně pokud budete mít i čerstvou kokosovou dužinu)

Mixujte irský mech s vodou dokud nebude směs sametově hladká. Poté přidejte zbytek ingrediencí krome lecitinu a kokosového oleje. Opět mixujte dokud směs nebude zcela homogenní. Pak pomalu přidávejte kokosový olej a po troškách lecitin. Opět mixujte doud směs nebude zcela jednotná a krémová. Poté směs nalijte do kelímků a dáme zatuhnout do mrazničky na zhruba 1 hodinu. Můžete přidat např. maliny, borůvky, nebo drcené kakaobé boby.

PUSINKY:

30 g namočeného irského mechu 
½ šálku vody,
2 šálky kokosového mléka,
½ šálku kokosové dužiny,
½ šálku namočených kešu oříšků, 
6 PL agávového sirupu,
špetku himalájské růžové soli,
semínka z vanilkového lusku,
¾ šálku kokosového oleje

Mixujte irský mech s vodou dokud nebude směs sametově hladká. Přidejte zbytek ingrediencí kromě kokosového oleje. Ten pak po troškách přidávejte až poté co je směs zcela homogenní a smetanově hladká. Nechte zatuhnout 1hodinu v lednici.

 

(Tato lehce obměněná vezre receptu pochází ze zajímavé knihy “I am Grateful” od Tercese Engelharta)

Fantazii se meze nekladou:

 

VANILKOVÁ ZMRZLINA:

2 šálky namočených mandlí, 
3 šálky vody,
½ šálku kokosového oleje,
¼ šálku namočeného irského mechu
1 šálek agávového sirupu, 

semínka ze 2 vanilkových lusků,
3 špetky růžové himalájské soli.

Mandle mixujte s vodou cca 2 minuty, abyste dostali kvalitní mandlové mléko, zceďte přes plýtýnko a zbylou mandlovou drť uschovejte pro jiný recept. Mixujte 1 šálek mandlového mléka s irským mechem, dokud směs není zcela krémová. Přidejte všechny ostatní ingredience. kokosový olej přídávejte až na konec po malých troškách. Krém nalijte do formiček a nechte zamrazit přes noc. podávejte s oblíbeným ovocem, ovocným dipem, raw čokoládovou polevou a nebo zkuste tyhle zmrzlinové varianty: 

  1. božská čokoládová zmrzlina: přidejte ½ šálku kakaového prášku, nastrouhané pomerančové kůry a ¼ šálku agávového sirupu

  2. mátová: přidejte ½ šálku pomleté máty s troškou drcenéhh kakaových bobů

  3. přidejte 1 šálek banánu nebo manga, v tomto případě snižte množství vody o ¼ šálku

  4. přidejte 2 lžičky Maca prášku a agávový sirup nahraďte javorovým sirupem pro karamelovou příchuť.

Proč právě Irský mech?

Irský mech roste v obrovském množství v útesových částech atlantického pobřeží Irska i Ameriky a nachází se i v části Tichého oceánu. Čerstvý Irský mech je měkký a má pestré zbarvení. Svůj název získal podle toho, že je nejhojněji rostoucí mořskou řasou v mořích kolem Irska, kde má tato řasa velkou tradici v lidovém léčitelství. V 19. století se Irský mech stal jedním z hlavních zdrojů potravin a výživy v některých částech Irska. V dnešní době si získává popularitu v oblasti nejenom zdravé výživy jako výborný zdroj živin, ale zároveň i jako skvělý pomocník v kulinářské kuchyni.

Náš irský mech je sbírán z přirozených zdrojů, tedy "wild harvested" a je to speciální poddruh Kappafycus Alverezii (má lepší stabilitu než Gracilaria a nehrozí tak znehodnocení mechu při skladování).

Použití:

Řasy promyjte a namočte v teplé vodě. Nechte je po dobu asi dvou hodin luhovat. Poté rozmixujte řasy v mixéru na konsistenci želatinové hladké pasty. Řasy lze použít do pokrmů dle vaší fantazie.

Irský mech není určený k pravidelnému užívání. Nepřekračujte dávku 2 lžičky gelu za den. 

Bílý povlak, který se na mechu vyskytuje, není plíseň, ale zbytky soli.

Ntriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 380 kJ/ 91 kcal
Tuky 0 g
Sacharidy 5,5 g
   z toho cukry 0 g
Vláknina       1,8 g
Bílkoviny 3,6 g
Sůl** 0,3 g

**Přirozeně se vyskytující sodík

Bezpečnost karagenů

Čas od času proběhne veřejností zpráva o škodlivosti karagenů. Často se nás proto ptáte, jestli jej náš irský mech neobsahuje.

Pravdou je, že karagenan (neboli karagen) obsahují přirozeně všechny druhy Chondrus crispus, tedy irského mechu. Je to totiž přesně ta látka, která má želírovací vlastnosti.

Názor, že karagen je škodlivý, je velmi zjednodušující a nepřesný.. Už proto, že existují základní tři typy karagenů, které se přirozeně vyskytují v červených řasách. Druh Chondrus crispus je charakteristický právě obshahem těch dvou typů, o kterém máme z mnoha studií potvrzenou jeho bezpečnost.

Není proto vhodné zaměńovat účinky těchto dvou bezpečných druhů karagenů, za třetí typ (který v některých případech může vyvolat potíže), nebo dokonce za rozštěpený karagen, který bývá používán při věděckých studiích na protizánětlivé účinky léků.

16 dalších produktů ve stejné kategorii:

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

Internetový obchod AlternativaShop.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.