Žvýkáme už dlouho – v pravěku se žvýkaly různé druhy pryskyřice, případně mladá březová kůra, Mayové přežvykovali sušenou šťávu stromu Sapodille – chicle, indiáni ztuhlou smrkovou mízu ze smrku, jinde se žvýkala leché (Caspi), sorva v Amazonského údolí a jelutong na Borneu. Inspirovaní bílí osadníci do pryskyřice přidávali včelí vosk. V roce 1848 začal vyrábět Američan John Curtis se svým bratrem první žvýkačku, která se dala koupit – zboží dali značku The State of Maine Pure Spruce Gum (Čistá smrková guma ze státu Maine). Žvýkání obecně je prospěšné, protože tlumí nervozitu, zvyšuje pozornost a osvěžuje dech, žvýkání pryskyřice navíc čistí zuby a chrání je před zubním kazem a díky svým antiseptickým vlastnostem léčí zanícené dásně či bolavé zuby. V dnešní době se žvýká polyvinyl acetát – syntetické guma, která je netečná, nerozpustná a nevstřebatelná. Převážná většina obsahuje náhradní sladidla, stabilizátory a konzervační přípravky, barviva a umělé chuťové látky. Žvýkačky, které nabízíme, obsahují přes 90% čisté pryskyřice z altajského modřínu a zbylá procenta tvoří jen přírodní látky – extrakt plodů klikvy, rakytníku, šípku nebo kávových zrn, mátový olej nebo propolis. Neobsahují cukr a umělé látky vyjmenované výše. Až budete poprvé žvýkat altajskou pryskyřici, odložte svůj verdikt o pět minut – první pocity jsou nezvyklé. Není to žvýkačka tak, jak ji znáte. Neočekávejte nic – a budete překvapeni. Před žvýkáním podržte žvýkačku přibližně 10 vteřin v puse a teprve pak se do ní zakousněte.
více informací
Sorry for the inconvenience.
Search again what you are looking for
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Use your own text.