Kategorie

RAW vánoční cukroví

RAW vánoční cukroví 

Nepečené vánoční cukroví je čím dál oblíbenější a to nejenom u vitariánů, ale také u lidí s bezlepkovou dietou, veganů ale i u obyčejných lidí, kteří rádi experimentují a mají rádi dobré věci. 


Nejčastější otázkou hospodyněk bývá, jak dlouho raw cukroví vydrží?

Toto cukroví by se dalo označit za stejně trvanlivé, jako to pečené. Otázkou ale je, z čeho přesně je takovéto cukroví vyrobeno. Pokud se při výrobě bude používat sušené ovoce, oříšky a semínka, nemusíme mít obavy. 

Ale pokud používáme čerstvé ingeridence, jako je čerstvá červená řepa a podobně, pak je vhodné takové cukroví vyrobit den před Štědrým dnem a spotřebovat zhruba do 3 dnů


 

Vánoční goji polibky - jedinečná sváteční chuť!

 

 

Ingredience:

kakaová vrstva:

2 šálky špaldových vloček
1 šálek mandlové mouky
2 polévkové lžíce nepraženého kakaa
2 lžíce kokosového oleje
1 vanilkový lusk
250 g datlí

1 lžíce javorového nebo agávového sirupu

 

červené těsto:
100 g goji (kustovnice)
1 šálek mandlové mouky

1 šálek strouhaného kokosu
1 lžíce javorového nebo agáve sirupu
1 lžička perníkového koření

 

Na ozdobení:
100 g pistácií

 


Postup:


Kakaová vrstva:

Jednozrnkové vločky umixujte do hladka, smíchejte s mandlovou moukou, kakaem a vyškrabejte vanilkový lusk. Přidejte datle, ztuhlý kokosový olej a zpracujte do lepivého těsta v kuchyňském robotu. Podle chuti přidejte sirup.

Prostřední vrstva z kustovnice:
Do kuchyňského robotu dáme mandlovou mouku, strouhaný kokos, kustovnici, perníkové koření a opět necháme mixovat, dokud nám nevznikne lepivé těsto. Podle chuti přidáme sirup. 

 


Do obdelníkové formy dáme potravinovou folii a na dno natlačíme jednu polovinu kakaového těsta. Snažte se ji natlačit co nejlépe, aby se vám kostky při krájení nedrobily!

Pak na to natlačíte druhou vrstvu z goji těsta a nakonec zase kakaovou vrstu.

Zasypete nadrcenými pistáciovými oříšky a lehce přimáčknete, aby vám později neopadávaly. Překryjeme potravinovou fólií a necháme vychladit - cca 3 hodiny.

Po vychlazení celý korpus vyndáme z formy a nakrájíme na malé kostky.


Naše doporučení: Pistáciové oříšky určitě nevynechávejte, dají tomu naprosto jedinečnou chuť. Mě se zrovna nepodařilo sehnat nesolené, tak jsem zvolila solené, nadbytečnou sůl otřela a ta zbytková část soli ničemu nevadila. Stejně se i do sladkostí přidává špetka soli pro zvýraznění chutí ;-)


 

Božské Mesquite kuličky:

 

Ingredience:
100 g vlašských ořechů

70 g datlí

30 g goji

2 lžičky nepraženého kakaa
4 lžičky mesquite prášku

 

Postup:
80 g ořechů pomelte na jemno, poté přidejte kakao, mesquite, promíchejte a poté přidejte datle a goji.
Vše mixujte dokud nevznikne těsto. Nakonci přidejte zbylé ořechy a zlehka pomelte na hrubo a smíchejte s stěstem.
Uválejte kuličky a dejte je vychladit do lednice. Při servírování poprašte ještě trochou prášku mesquite nebo je v něm můžete obalit.


Zázvorové úly:

Ingredience:

90 g kešu natural

20 g lněného semínka zlatého

120 g fíků

2 lžičky baobabového prášku

2 lžičky prášku z moringy

1 lžička medu

20 g kandovánoho zázvoru


Postup:

Lněné semínko a kešu oříšky lemně pomelte, přidejte fíky a mixujte dokud nevznikne těsto. Poté přidejte baobab a moringu a podle chuti medu.

Těstem plníme včelí úly do jedné poloviny, přidáme kostku kandováneho zázvoru a nakonec doplníme zbytkem těsta.



Jahodové snění:

Ingredience

20 g lyofilizovaných jahod / malin

100 g kokosu

20 g amalaki

20 g moruše

60 g rozinek

3 PL rozpuštěného kakaového másla

1 vanilkový lusk


Postup: 

Kokos mixujeme do konzistence másla, přidáme sušené ovoce, rozpuštěné kakaové máslo a semínka z vanilkového lusku.. Ze vzniklého těsta uděláme kuličky.
Lyofilizované (mrazem sušené) jahody / maliny umixujeme na prášek, be kterém kuličky obalujeme 



 




 



Sezamové úly:

-100g neloupaného sezamu - nejvíce vitamínů a minerálů je ve slupkách
-100g datlí
-3 lžičky kokosového oleje
-2 lžičky nepraženého kakaa


Nejdřív pomeleme sezam a poté umixujeme vše dohromady tak dlouho, dokud nám nevznikne těsto - cca 5 - 10 minut podle výkonu vašeho mixéru. Ze začátku si to opravdu hlídejte.

Když od kuchyňského robotu odejdete a zapomenete, může se vám stát, že se ze semínek vlivem tepla u mixování začne uvolňovat olej.



Řepové kuličky

Konečně mám vynikající využití pro červenou řepu. Naprosto famózní kuličky!!! A nemějte obavy, ačkoliv má červená řepa svou typicky zemitou chuť, těmto kuličkám to rozhodně nevadí, jsou optravdu překvapivě úžasné!


1 hrnek - čerstvé červené řepy
1 hrnek - vlašských ořechů
1/2 hrnku - sušených švestek 
1/2 hrnku sušených datlí nebo rozinek
skořice
med / javorový sirup (může a nemusí být)
kokos na obalení

lžička olivového oleje (nemusí být, dodá větší sametovost těsta, ale není to nutné)
Vše se pomixuje, ukoulejí se kuličky a obalí v kokosu. Necháme vychladit Je to božské!!!



Vanilkové kuličky/rohlíčky:

Ingredience na cca 20 rohlíčků o velikosti 5 cm:

150 g kešu
100 g vlašských ořechů
30 g strouhaného kakaového másla
2 vanilkové lusky (dřeň)
2-4 PL medu/sirupu z agáve/datlového sirupu/javorového sirupu

kakaové máslo se rozpustí ve vodní lázni, pomeleme ořechy, vydlabeme vanilkový lusk, a vše smícháme dhoromady a uhněteme. tvarujeme rohlíčky nebo já dělala kuličky, bylo to jednodušší 
Ingredience jsou na cca 20 rohlíčků o velikosti 5 cm

 
 

Košík  

Nákupní košík je prázdny

0 Kč Celkem





Objednávka