Kmín římský celý 30 g

RAMRAM
Kč32.00
Tax included
Quantity
In Stock


Notify me when available

Kmín římský celý se používá do nakládané zeleniny, zelí, do mexických a severoafrických pokrmů, do kari, k dušenému masu, měkkým sýrům, do klobás a rajčatových omáček.

Kmín římský celý (Cuminum cyminum) se používá do nakládané zeleniny, zelí, do mexických a severoafrických pokrmů, do kari, k dušenému masu, měkkým sýrům, do klobás a rajčatových omáček.


Místní názvy: Šabrej, bílý křížový kmín, římský kmín, mateřský kmín

 

 

Použitá část rostliny

sušené plody

 

 

Poznámky

Navzdory českému názvu se nejedná o druh kmínu, ale o jiné koření z jiné rostliny z čeledi miříkovitých. Římský kmín je obvykle drobnější než kmín, ale hlavně má úplně jiné, hořké aroma, takže se jím nedá nahradit. Je však už v Česku běžně k sehnání. Jde o důležitou součást indické kuchyně a koření kari, kterému dodává jeho charakteristické aroma.

 

Droga obsahuje především silice (2-5%) (cineol, cucuminaldehyd, beta-pinen, cymen,1,3-p-methandial), mastné kyseliny (palmitová), proteiny (15-20%), pryskyřice a škrob.

 


Kmín římský má dlouhou historii. Znali jej již před 5000 lety Egypťané, byl nalezen v pyramidách. Bible se zmiňuje o mlácení kmínu tyčí; tato metoda se používá ještě dnes v zapadlých oblastech východního Středomoří. Příznačná příjemná chuť římského kmínu je však unikátní a vydatně přispívá k pikantnosti mnoha pokrmu. Římský kmín bude vždy navozovat představu indické a mexické kuchyně, ve kterých je nezbytným kořením; hojně se užívá také v severní Africe a na Středním východě. Je součástí kari koření a dalších směsí, v řadě zemí je oblíben i při pečení chleba, pečiva, při výrobě salámů, sýrů.

 

 

Bez Glutamanu

 

Balení 30g

16 other products in the same category:

Customers who bought this product also bought:

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Use your own text.