Borůvky sušené mrazem 1 kg Wolfberry

Wolfberry
  • -7,3%
1 668,00 Kč
S DPH
1 799,00 Kč Sleva 7,3%
Počet
Skladem


Informujte mě, až bude k dispozici

Borůvky sušené mrazem jsou nejen díky modrému barvivu oceňovány pro jejich zdraví prospěšné účinky. Zároveň jsou vyhledávány pro lahodnou chuť a široké využití. S metodou sušení mrazem je zachována přirozená barva, aroma i chuť čerstvých plodů. Dále jsou skvělé jako prostředek proti průjmu, mají i mírně dezinfekční účinky při zánětech dutiny ústní a hrtanu. Čaj ze sušených borůvek se osvědčil při žaludečních a střevních katarech.

Přírodní borůvky sbírané ručně v širých hvozdech Karpat. Chemicky neupravováno. Obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k nejcennějšímu ovoci na starém kontinentu. Borůvka je bohatým zdrojem vitaminu C. Velmi vhodné jako přídavek do bílých jogurtů, koktejlů, čajů, ale samozřejmě také na vaření i pečení.

Borůvky (Vaccinium myrtillus) obsahují různé zdraví prospěšné látky, které pomáhají předcházet zánětlivým onemocněním střev jako ulcerózní kolitida nebo Morbus Crohn. Roli při tom hrají různé faktory. Borůvky jednak obsahují látky, které eliminují nežádoucí střevní bakterie a chrání buňky před škodlivými vlivy, a jednak mají na vlákninu bohatou, nestravitelnou slupku, která je pravděpodobně schopna vázat zánětlivé substance. Ty pak mohou být vylučovány přímo, aniž by přišly do kontaktu se střevními buňkami.



Jak nyní zjistil výzkumný tým pod vedením Cammily Bränningové z University Lund ve Švédsku, protizánětlivé účinky mohou být ještě výraznější, pokud se současně konzumují probiotické potraviny jako jogurty obsahující laktobacily nebo bifidokultury. Ty se v kombinaci s borůvkami postarají o to, že se kyselina máselná a propanová z potravy intenzivně vstřebává do krve. Obě tyto kyseliny, které vznikají při štěpení balastních látek, pozitivně ovlivňují imunitu organismu.

Doslova průlom znamenalo za války zjištění pilotů Královského britského letectva, že se jejich noční vidění zlepšilo od té doby, kdy začali snídat borůvkový džem. Podnítilo to intenzivní výzkum této rostliny tak, že se dnes používá jejího výtažku při léčení celé řady zrakových a jiných obtíží. Nenahraditelný je účinek výtažku na sítnici. Ve výtažku z plodu borůvky jsou obsaženy anthokyany, což jsou přírodní barviva. Ta se v těle přetvářejí na rodopsin a posléze na retinol - a to je barvivo, které je nezbytné pro kvalitní zrakové vnímání. Obohacením krve o rodopsin a jeho následnou přeměnou na retinol obohacujeme i oční barvivo a tímto spolupůsobením předcházíme šerosleposti, která je často spojená s diabetem (retinopatie).

Borůvky rozpouštějí cholesterol. Konzumace borůvek pomáhá lidem proti ucpaným tepnám. Podle zkoušek prováděných na játrech krys obsahují borůvky sloučeninu, která funguje obdobným způsobem jako léky, jichž se používá ke snižování škodlivého cholesterolu. Borůvky by se tedy mohly stát alternativou pro pacienty, kteří trpí vedlejšími účinky při užívání takových léků. Vědci v čele s Agnes Rimandovou z amerického ministerstva zemědělství studovali vliv čtyř různých sloučenin obsažených v borůvkách na buňky a zjistili, že nejefektivnější při snižování cholesterolu je pterostilben, antioxidant, který se také vyskytuje v hroznech a v červeném vínu. "Jsme vzrušeni zjištěním, že borůvky, které jsou i tak známé vysokým obsahem zdravých složek, mohou být rovněž účinnou zbraní v boji proti obezitě a srdečním chorobám, které jsou hlavními příčinami úmrtí v USA," říká Agnes Rimandová. Vědecký tým kolem Rimandové už dříve našel pterostilben ve vinné révě. Je podobný známějšímu antioxidantu resveratrolu. Nyní vědci sledovali účinky pterostilbenu a jiných látek obsažených v borůvkách na buňky myší. Pterostilben nejlépe aktivoval receptor PPAR-alfa, tedy protein snižující hladinu cholesterolu a jiných krevních tuků ( podle The Guardian - James Meikle, health correspondent Tuesday August 24, 2004 ).


Charakteristika
Borůvky sušené mrazem obsahují velké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém. Jsou tak skvělým dolňkem při nachlazení, chřipce a infekčních onemocněních. Modré barvivo zvané myrfilin může napomáhat zachycovat volné radikály a snižovat riziko srdečně-cévních chorob.

Sušené borůvky se už mnohé generace využívají na průjem u malých dětí. Mají schopnost držet v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení. Děti se navíc této chutné medicíně nebrání.

A nyní něco málo k postupu sušení. Kousky ovoce jsou nejdříve prudce zmrazeny. Poté se ovoce umístí do sušárny. Z konzistence ledu přechází voda přímo do fáze vodní páry a sušené ovoce si díky tomu v maximální míře zachová svou původní texturu a aroma, ale i potřebné vitamíny a minerály, které se při jiné metodě sušení ztrácí.

Složení
Borůvky celé sušené mrazem 100% (Brusnice chocholičnatá, neboli kanadská borůvka)

Nutriční hodnoty ve 100g
Energie:
 1000 kJ/ 239 kcal; Tuky: 3,8 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g; Sacharidy: 38 g; z toho cukry: 38 g; Vláknina: 31 g; Bílkoviny: 3,8 g; Sůl: 0,02 g
Alergeny
Bez alergenů

Skladování
Skladujte v suchu a temnu

Země původu
Neměcko


Obsah
1000 g

Mohlo by vás také zajímat

16 dalších produktů ve stejné kategorii:

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

Internetový obchod AlternativaShop.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.