Kategorie

Nové produkty

  • Balzám na rty - Heřmánek - Naturinka
  • Rakytníková šťáva 100% BIO 250 ml Wolfberry
Balzám na rty - Heřmánek - Naturinka

na podporu hojení suchých a rozpraskaných rtů.

Číst více
Rakytníková šťáva 100% BIO 250 ml Wolfberry

100% neslazená šťáva BIO -...

Číst více
Bambusový kartáček na zuby dětský Curanatura

Extra jemné štětiny a...

Číst více
Bambusový kartáček na zuby Curanatura

Extra soft jemné štětiny kartáčku s bambusovou rukojetí. 

Číst více
Kokosové mléko BIO 500 g Wolfberry

Má intenzivní kokosovou chuť a...

Číst více

Všechny nové produkty

Psyllium celé - jitrocel indický 75 g

Psyllium celé - jitrocel indický 75 g

Změkčuje stolici a zároveň zvětšuje její objem. Tím napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování (to je důležité při zácpách, hemoroidech, v těhotenství, apod.). Psyllium  zvyšuje denní spotřebu vlákniny, podporuje správný metabolismus tuků a pomůže vám také udržovat správnou hladinu cholesterolu. Při konzumaci nalačno navozuje pocit nasycení, čehož vyžijete při hubnutí.

Více informací


Wolfberry

33 Kč

100% vyčištěné obaly semene jitrocele indického, nejvyšší kvalita výhradně z oblasti PUJABA v Indii.

Slupky semen jitrocele mají mimořádnou vlastnost uvolňovat přírodní gelovou hmotu, této vlastnosti si lidé všimli již v dávné historii a tento efekt je dobře popsán například v Ajurvédské medicíně.


Jak se psyllium užívá?

1 až 2 čajové lžičky rozmícháme ve vlažné vodě, čaji, šťávě…, necháme 5 min působit a následně konzumujeme ráno či večer před jídlem. Psyllium je možné přidat do jogurtu či pečiva.

Denně by se nemělo užít více jak 5 gramů!


Vliv psyllia na lidský organizmus:

psyllium má schopnost dále nabobtnat a tím zvětší svůj objem až 40x, čímž vyvolá v žaludku pocit sytosti, proto je psyllium nesmírně vhodným pomocníkem při redukčních dietách, dále má psyllium vlastnost upravovat peristaltiku a čistotu střev, protože svým objemem je schopno pročistit záhyby (klky) tlustého střeva.

Nutriční hodnota psyllia je velmi nízká, jedná se vlastně o čistou vlákninu, která projde trávicím traktem. V současné době je konvenční strava na vlákninu velmi chudá, proto je psyllium velmi vhodným doplňkem stravy pro všechny kteří chtějí předejít civilizačním chorobám a zajistit si zdraví a čistotu celého organizmu.

Psyllium neobsahuje lepek, není návykové a tudíž je vhodné také k dlouhodobému užívání. Lze je používat místo běžných projímadel s negativními vedlejšími účinky. 

Psyllium Indické

Psyllium Indické (Plantago ovata)

Jitrocel se v různých formách vyskytuje téměř po celé planetě Zemi. V našich končinách je dobře znám Jitrocel kopinatý nebo lékařský. V Indi se však nejvíce vyskytuje v její severozápadní části, v provinciích Punjaba a Sind, kde roste zvláštní druh jitrocele, který dorůstá výšky až 40 centimetrů, ve zvláštních Ajurvédské medicíně (ajur – moudré, véda – knihy) jsou dobře popisovány vlastnosti jitrocele i jeho lékařské využití jako například schopnost zastavovat krvácení a další. Jitrocel Indický patří k rodu Plantago jejichž slupky semen mají mimořádnou vlastnost uvolňovat přírodní gelovou hmotu, lidé si této vlastnosti jitrocele všimli již v dávných dobách a proto se o ně budeme zajímat i v tomto článku.

Indové tento mimořádný druh jitrocele nazývají Ispaghul, což v doslovném překladu znamená „ Koňské ucho“.. Tyto slupky semena Jitrocele Indického Plantago Psyllium z čeledi Jitrocelovitých obsahují rozpustnou vlákninu ve formě slizu. Tato jsou hydrofilní tedy přitahují vodu a v její přítomnosti slupka semena značně nabobtná. Semena indického jitrocele a zejména jejich obaly jsou bohatým zdrojem vlákniny, jejíž pozitivní účinky na náš organismus jsou všeobecně známé. Pod sumárním pojmem vláknina, která často bývá označována také jako „ nevyužitelné sacharidy“, se rozumí komponenty rostlin a jejich plodů či semen, které nejsou štěpeny trávicími enzymy gastrointestinálního traktu člověka ani jiných savců.

 

Proč je toto pro lidské tělo zajímavé?

Protože v současné moderní uspěchané době, lidé konzumují potraviny, které jsou často velmi „čisté“ ale o to méně zdravé jako příklad můžeme uvézt krásnou bílou rýži, kterou máme všichni tak rádi, ale je třeba si uvědomit, že tato rýže je loupaná neobsahuje již svoje slupky a naše tělo je připraveno o jeden z důležitých zdrojů vlákniny, jako je tomu v mnoha jiných případech ostatních obilovin, nebo jiných druhů potravin. Psyllium je přesně to co našemu jídelníčku chybí. Má celou řadu vlastností, ale důležité je, že tím že na sebe naváže vodu a prochází trávící cestou zajišťuje kvalitní peristaltiku střev a optimalizuje stolici, tento zdroj vlákniny má nedocenitelný vliv na funkci tlustého i tenkého střeva, ve kterém se hromadí celá řada odpadních látek, kdy zvýšeným pohybem vyvolaným psylliem jsou tyto látky odstraněny ze záhybů (klků) střev.

 

Opakované užívání obvykle příznivě ovlivňuje stolici co do množství, konzistence a frekvence. Psyllium je z jitrocele indického a má jako balastní látka (vláknina) nesmírný význam pro trávení. Čistí střeva a zbavuje jeho sliznici škodlivin, neboť při průchodu střevem váže na sebe vše, co na sliznici ulpívá má tišící účinky na stěny žaludku a střev. Mnozí lékaři již dávno tvrdí, že celkové zdraví jednotlivce začíná v jeho střevě. Tam začínají alergie, srdeční potíže, vysoký tlak, každá civilizační choroba. Tak důležitý orgán jako střevo není schopen správné reakce, jestliže není čistý.


Vlastnosti

Další důležitá vlastnost psyllia je, že po té co se dostane do organizmu je schopné svůj objem zvětšit až 40x tímto navozuje pocit sytosti, a tím přispívá ke snižování tělesné hmotnosti. Zvětšuje objem obsahu trávicího traktu a brání příjmu dalších energeticky bohatých potravin. Právě pro tyto vlastnosti je často vláknina skvělou pomůckou při hubnutí a součástí celé řady dietních opatření a redukčních dietách.

 

Lékařsky ověřené vlastnosti na lidský organizmus

Psyllium může omezovat riziko rakoviny tlustého střeva (u nás nejvyšší výskyt!). Ovšem tradiční pohled na vlákninu jako pouhou nestravitelnou náplň tenkého a tlustého střeva, která má pouze ten význam, aby urychlila průchod tráveniny a tím omezila působení jedovatých a karcinogenních látek na střevní stěnu, je již překonán. Při příjmu potravin s vysokým glykemickým indexem (většina ovoce, jednoduché cukry, rýže, rozinky apod.) se prudce zvyšuje hladina inzulinu v krvi a tím následně poklesne hladina krevního cukru. Následek? Vyvolání pocitu hladu.

Ovšem současný příjem vlákniny prodlužuje vstřebatelnost jednoduchých cukrů a tím i inzulinovou odezvu. Výsledkem je stabilnější hladina krevního cukru. Jiné studie prokázaly, že příjem balastních látek (vlákniny) před tréninkem zvyšuje zpravidla oxidaci (spalování) tuků a podporuje stabilní hladinu krevního cukru během tréninku právě vlivem pomalejšího uvolňování sacharidu do krevního oběhu a tím nižší provokace vylučování inzulinu.

Tento přípravek přispívá ke zmírnění příznaků spojených s onemocněním gastrointestinálního traktu, jako je chronická kolitis, hemoroidy a zácpa. Zároveň snižuje riziko vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku, cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění.

 

Řada epidemiologických studií rovněž shodně prokázala protektivní efekt diety s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuku v souvislosti s výskytem kolorektálního karcinomu, tj. karcinomu tlustého střeva a konečníku. Přesný mechanismus tohoto pozitivního účinku není zcela objasněn. Přepokládá se, že vláknina zvětšuje objem stolice a tím mechanicky stimuluje střevní pasáž. Tak dochází ke zkrácení doby kontaktu mezi toxickými a karcinogenními látkami, hypoteticky přítomnými ve střevním obsahu, se sliznicí tlustého střeva. Vláknina, obsažená v semenech indického jitrocele a jejich obalech, zároveň potlačuje tvorbu sekundárních žlučových kyselin, které se mohou rovněž podílet na některých karcinogenních procesech tlustého střeva.

V tenkém střevě vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů a zejména u osob s porušenou glukózovou tolerancí snižuje riziko vzniku onemocnění cukrovkou typu 2. Současně redukuje resorpci cholesterolu v tenkém střevě a tímto mechanismem snižuje jeho hladinu v krvi.

 

Příprava psyllia: 

Psyllium dáme do sklenice (1až 2 malé lžičky na 250ml vody) a zalijeme vodou po absorpci vody vznikne čirý, bezbarvý , slizovitý gel , který tvoří zvýšení objemu desetkrát nebo více . Psyllium je však možné zalít džusy, ovocnými šťávami, nebo ho prostě dát do jogurtů.

Nejdůležitější je při užívání psyllia dostatečný přívod tekutin, na každých 5 gramů by měla připadnout jedna sklenice vody. Jinak hrozí naopak zácpa. Psyllium není vhodné pro malé děti. Psyllium je vhodné i pro jedince, kteří nesmí používat lepek!

 

Účinky:

  • k celkovému ozdravení organismu
  • vynikající prostředek při očistných kúrách
  • při očistě lymfatického systému (zduření uzlin)
  • účinný prostředek při nadváze a obezitě
  • omezuje pocit hladu (má téměř nulovou energetickou hodnotu)
  • výborný nenávykový prostředek při zácpě i průjmu (vhodný i pro těhotné, kojící ženy a děti od 3 let)
  • díky správnému zažívání pomáhá odstranit kožní potíže (lupénku, ekzémy, akné aj.)
  • celkově zlepšuje kvalitu pleti a její pěkný vzhled
  • zmírňuje únavu, stres a migrény, vyvolané nedokonalým vyprazdňováním
  • změkčuje stolici a zmírňuje bolestivé potíže při vylučování (při výskytu hemeroidů)
  • skvěle očišťuje trávicí trakt, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku
  • zmírňuje svědivost v anální oblasti
  • chrání sliznice žaludku a střev při překyselení
  • vytváří vhodné podmínky pro osídlení střeva příznivě působícími mikroorganizmy
  • přispívá k celkovému ozdravení střevní mikroflóry (při kandidóze, po používání antibiotik apod.)
  • vysoce účinné při zvýšené hladině cholesterolu a cukru, neobsahuje cukry ani tuky
  • velmi se osvědčuje při alergiích

 

Pomáhá předcházet:

  • tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů
  • tvorbě střevních polypů
  • vzniku žlučových a močových kaménků
  • zvýšenému krevnímu tlaku
  • cévním a srdečním potížím
  • skleróze (do jisté míry možná i Alzheimerově chorobě)
  • artrózám (omezením tvorby kyseliny močové a jejích solí)

 

Napište svůj názor

Psyllium celé - jitrocel indický 75 g

Psyllium celé - jitrocel indický 75 g

Změkčuje stolici a zároveň zvětšuje její objem. Tím napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování (to je důležité při zácpách, hemoroidech, v těhotenství, apod.). Psyllium  zvyšuje denní spotřebu vlákniny, podporuje správný metabolismus tuků a pomůže vám také udržovat správnou hladinu cholesterolu. Při konzumaci nalačno navozuje pocit nasycení, čehož vyžijete při hubnutí.

Napište svůj názor

  • Product Name:Psyllium celé - jitrocel indický 75 g
  • By Wolfberry
  • Price: 33
  • Product Width: 0.00 cm
  • Product Height: 0.00 cm
  • Product Depth: 0.00 cm
  • Product Weight: 0.00 kg
  • Description: Změkčuje stolici a zároveň zvětšuje její objem. Tím napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování (to je důležité při zácpách, hemoroidech, v těhotenství, apod.). Psyllium  zvyšuje denní spotřebu vlákniny, podporuje správný metabolismus tuků a pomůže vám také udržovat správnou hladinu cholesterolu. Při konzumaci nalačno navozuje pocit nasycení, čehož vyžijete při hubnutí.
Path: > > Psyllium celé - jitrocel indický 75 g

Košík  

Nákupní košík je prázdny

0 Kč Celkem





Objednávka