Kategorie

Kmín římský celý 30 g RamRam

Kmín římský celý  30 g RamRam

Kmín římský celý se používá do nakládané zeleniny, zelí, do mexických a severoafrických pokrmů, do kari, k dušenému masu, měkkým sýrům, do klobás a rajčatových omáček.

Více informací


RAMRAM

28 Kč

Kmín římský celý (Cuminum cyminum) se používá do nakládané zeleniny, zelí, do mexických a severoafrických pokrmů, do kari, k dušenému masu, měkkým sýrům, do klobás a rajčatových omáček.


Místní názvy: Šabrej, bílý křížový kmín, římský kmín, mateřský kmín

 

 

Použitá část rostliny

sušené plody

 

 

Poznámky

Navzdory českému názvu se nejedná o druh kmínu, ale o jiné koření z jiné rostliny z čeledi miříkovitých. Římský kmín je obvykle drobnější než kmín, ale hlavně má úplně jiné, hořké aroma, takže se jím nedá nahradit. Je však už v Česku běžně k sehnání. Jde o důležitou součást indické kuchyně a koření kari, kterému dodává jeho charakteristické aroma.

 

Droga obsahuje především silice (2-5%) (cineol, cucuminaldehyd, beta-pinen, cymen,1,3-p-methandial), mastné kyseliny (palmitová), proteiny (15-20%), pryskyřice a škrob.


Droga stimuluje činnost trávicího traktu (karminativum, stomachikum, stimulans),
Dále působí metabolicky (krevčistící), má antimikrobiální a antivirové působení. Je prokázaný estrogenní efekt.


Droga se mimo koření používá při onemocněních trávicího traktu a žlučových cest.


Denní dávka extraktu je 300 - 600 mg 
Denní dávka drogy je 5 - 10 gramů


Kmín římský má dlouhou historii. Znali jej již před 5000 lety Egypťané, byl nalezen v pyramidách. Bible se zmiňuje o mlácení kmínu tyčí; tato metoda se používá ještě dnes v zapadlých oblastech východního Středomoří. Příznačná příjemná chuť římského kmínu je však unikátní a vydatně přispívá k pikantnosti mnoha pokrmu. Římský kmín bude vždy navozovat představu indické a mexické kuchyně, ve kterých je nezbytným kořením; hojně se užívá také v severní Africe a na Středním východě. Kmín římský prý podporuje chuť k jídlu, hojně se používá pro úlevu při žaludečních potížích, plynatosti, kolice, průjmu. Je součástí kari koření a dalších směsí, v řadě zemí je oblíben i při pečení chleba, pečiva, při výrobě salámů, sýrů.

 

 

Bez Glutamanu

 

Balení 30g

 

Napište svůj názor

Kmín římský celý  30 g RamRam

Kmín římský celý 30 g RamRam

Kmín římský celý se používá do nakládané zeleniny, zelí, do mexických a severoafrických pokrmů, do kari, k dušenému masu, měkkým sýrům, do klobás a rajčatových omáček.

Napište svůj názor

  • Product Name:Kmín římský celý 30 g RamRam
  • By RAMRAM
  • Price: 28
  • Product Width: 0.00 cm
  • Product Height: 0.00 cm
  • Product Depth: 0.00 cm
  • Product Weight: 0.00 kg
  • Description: Kmín římský celý se používá do nakládané zeleniny, zelí, do mexických a severoafrických pokrmů, do kari, k dušenému masu, měkkým sýrům, do klobás a rajčatových omáček.
Path: > > > Kmín římský celý 30 g RamRam

Košík  

Nákupní košík je prázdny

0 Kč Celkem





Objednávka