Kategorie

Návod na klíčení semínek pro zdraví i chuť

Jak si snadno vyrobíte domácí továrnu na vitamíny?

Objevte jednoduchost klíčení a vypěstujte si čerstvé vitamíny, minerály, bílkoviny, antioxidanty a enzymy v pohodlí svého domova a za pár korun.


Zdravý životní styl nemusí hned znamenat nakupovat drahé cizokrajné superpotraviny. U nás roste spousty plodin, které bychom také mohli označit za superfood. Jenže teď v zimě moc na výběr nemáme. Zima se sice pomalu chýlí ke konci, ale než bude první úroda na zahrádkách, to si ještě počkáme.
Každopádně dnešní svět je neomezených možností a my si umíme poradit za všech okolností, tedy i v zimě. Není nic snazšího, než si doma vypěstovat zimní vitamínovou bombu – klíčky!

 

Způsob pěstování klíčků je velice snadný. Klíčky žádnou zvláštní pozornost nepotřebují, stačí opravdu pár minut z celého vašeho dne.

Nakličovat lze různými způsoby. Když jsem začínala, používala jsem ke klíčení misku, do které jsem posadila cedník se semínky. Ale dlouho jsem u tohoto řešení nevydržela. Ačkoliv jsem semínka vcelku často proplachovala pod tekoucí vodou, stejně ty horní osychaly a nic z nich pak nebylo.
A tak jsem se rozhodla pořídit si nádoby k tomu určené. Na našem trhu jsou k dostání nakličovací misky a nakličovací sklenice. Podstatou těchto nádob je, že se v nich drží optimální klima, které klíčkům maximálně vyhovuje a ty pak neosychají.

 

V čem klíčit?

Nakličovací misky

Mají tu výhodu, že je můžete skládat na sebe až téměř do nekonečna. Ale obvykle se prodávají sety se třemi miskami, kdy je tento počet vcelku optimální. Semínka v miskách je potřeba pravidelně rosit – ideálně 5x denně

Nakličovací misky koupíte ZDE

 

Nakličovací sklenice

Jsou ekonomickými oblíbenci. Klíčení ve sklenicích probíhá tak, že první den semínka na několik hodin namočíte a poté sklenici otočíte, vodu sítkem vypustíte a necháte ji ve stojánku v šikmé poloze dnem vzhůru odkapat. Proplachujte 2x denně – ráno a večer, případně podle potřeby.

Nakličovací sklenice koupíte ZDE

 

Automatické nakličovalo

Trávíte ve svém zaměstnání hodně času nebo prostě jen zapomínáte se o něco starat? Automatické nakličovalo je pak pro vás naprosto ideální volbou. Stačí, když do nádoby dáte vodu a semínka a nakličovadlo  Fresh Life se o vše postará samo. Nádoba má víko, které zajišťuje optimální klima a zabraňuje padání prachu a jiných nečistot. Disponuje kropící tryskou, která v pravidelných intervalech 15 minut zvlhčuje semínka. Nádobu na vodu, do které vede čerpadlo pro kropící trysku misku a 2 dělící patra. Nemusíte se o nic starat a stačí pak jen konzumovat svou supervýživnou úrodu.

Automatické nakličovadlo Fresh Life 3000 koupíte ZDE

 

A ať už použijete misky nebo sklenice, za pár dnů se můžete radovat ze super výživných klíčků!

 

Co klíčit?

Když už máme rozhoduto, v čem budeme klíčit, je dobré i vědět, co budeme klíčit a co se klíčit dá.

určitě ke klíčení nepoužívejte semínka ze zahradnictví určená pro sadbu. Jsou chemicky ošetřena.

vybírejte pouze semínka, která jsou pro tyto účely určena. Nejčastěji se klíčí mungo fazole, semínka vojtěšky Alfa-Alfa, ředkvičky, hořčice, pískavice, slzovka, rukola, řeřicha, brokolice, slunečnice…
Co se ke klíčení nehodí, tak jsou například jáhly, které vyžadují tepelnou úpravu nebo mák, který klíčením hořkne.

Kompletní nabídku semen vhodných ke klíčení naleznete ZDE

 

Proč klíčit?

semínka jsou bohatou zásobárnou vitamínů (C, E, A, D, K, a řadou vitamínů skupiny B ) a minerálů (především vápník, magnesium, fosfor a železo), antioxidantů, bílkovin a enzymů. Nicméně musíme myslet na to, že semínka si svoje bohatství chrání jako oko v hlavě a kromě již zmíněného také obsahují inhibitory trávení.  To jsou látky, které chrání semínko před trávicími procesy a zajišťují mu, že bude životaschopné i v okamžiku, kdy projde trávicím traktem. Inhibitory trávení jsou tedy látky zamezující trávení. Proto se i stává, že některým lidem oříšky a semínka nedělají dobře. Jsou těžko stravitelné. V okamžiku, kdy je namočíme do vody, semínko probudíme, ono ze sebe uvolní trávicí inhibitory a začne klíčit a tvořit ještě více vitamínů, minerálů a také enzymů. Semínko a klíček je tak velmi dobře stravitelný a výživný. Enzymy, které se v něm vytvoří, zajišťují snadné trávení jak samotných klíčků, tak i ostatních potravin. Tělu ušetříme práci s výrobou vlastních enzymů.
Enzymy jsou pro tělo opravdu nesmírně důležité. Pokud jíme málo ovoce a zelenenzymatických potravin, tělo si pak musí všechny enzymy samo vyrábět, je tak stále velmi zaneprázdněné a bohužel po letech v takovém zápřahu se stane, že tělo se rychleji opotřebuje a přestane některé enzymy vyrábět. Už mu to prostě nejde. Najednou člověk začne mít problémy s trávením, co dřív strávil bez problémů, tak najednou tráví těžko, má pocit těžkého žaludku, pociťuje pálení žáhy a začíná se cítit více unavený. Tělu se díky špatnému trávení dostává málo živin. Co dříve stačilo, už nestačí, a v důsledku tohoto strádání se začínají projevovat různé degenerativní a civilizační onemocnění.

Proto nakličujte, nakličujte a dopřejte svému tělu a všem buňkám tuto lehce dostupnou enzymatickou výživovou bombu. 


Do salátu nebo i jako hlavní jídlo

Klíčky se velice dobře hodí jako přílohová zelenina k vašemu jídlu. Hodí se jak do různých salátů, tak i jen tak na chleba. Semínka chutnají různě a tak je z čeho vybírat. Rukola, řeřicha, ředkvička a hořčice jsou pikantní. Kdo má rád curry koření, ten bude nadčený z klíčků pískavice - opravdu nádherně voní. 

Obyčejné slunečnicové semínko dostane klíčením naprostou novou a velice svěží chuť, určitě to zkuste! Můžete ho pak zobat jen tak po večerech.
Nakličená pohanka je velice dobrá s mákem a oslazená třtinovou šťávou panelou. Nebo se skvělé hodí do sušených vitaplacek i do čokolády (naklíčenou pohanku je nutno znovu usušit), kde funguje jako křupinky. 




Kolik klíčků denně?

Denně by se nemělo sníst více, než jedna velká hrst klíčků
 

Košík  

Nákupní košík je prázdny

0 Kč Celkem





Objednávka