Kategorie

Nové produkty

  • Glycin vitamínový komplex 40 tablet
  • Glycin 40 tablet
Glycin vitamínový komplex 40 tablet

Doplněk stravy je určen na péči o...

Číst více
Glycin 40 tablet

Doplněk stravy je určen na péči o...

Číst více
Glycin Aktiv 50 tbl.

Doplněk stravy je určen na péči o...

Číst více
Mák modrý český 500 g Medium

vynikající pro přípravu...

Číst více
Lískooříškový sen BIO RAW 150 g Lifefood

Sladký krémový dezert, jehož...

Číst více

Všechny nové produkty

Chia semínka a jejich využítí

A to mám jako jíst? 

Už se mě na to zeptali jak mí přátelé, tak i můj drahý muž. 
A také se mě často ptávají, co s tím tedy mají dělat.

 

Trošku si tyhle drobounká kouzelná chia semínka představíme. 

První zmínky o chia semínkách sahají až do roku 3500 př. n. l. Chia semínka byly hlavní složkou aztéckého jídelníčku a Aztékové si chia semínek natolik vážili, že se staly i součástí darů při náboženských obřadech.

 

Semínka chia absorbují sedminásobně větší množství vody, než kolik sami váží a vytváří rosol - gel, který způsobuje pomalé uvolňování uhlovodanů a stejně pomalou transformací uhlovodanů na cukr, který dodává energii. Indiáni toho právě využívali a během dne si vystačili pouze s vodou a pytlíkem chia semínek. A opravdu na nich nezkomírali, právě naopak. Indiáni byli výborní vytrvalostní běžci.

I dnešní mexický kmen Tarahumara, je znám svými vytrvalostními běžci. Ti pijí nápoj zvaní Iskiake, který se skládá z chia semínek, citronové šťávy a vody. Dopřejte si jej i vy při práci.

 

Chia semínka jsou také bohatá na omega 3 mastné kyseliny. V dnešní době je zcela běžné, že lidé, kteří jedí typickou západní stravu konzumují příliš mnoho Omega-6 a velice málo Omega-3 mastných kyselin. Strava, která má vysoký obsah omega-6, ale nízký obsah Omega-3, podporuje zánět, zatímco strava, která obsahuje vyvážené množství obou zánět snižuje.  Z antropologických výzkumů  vyplynulo, že pro člověka je ideální poměr někde kolem 1:1, zatímco dnes je poměr asi 16:1! (pozn. : prý možná až 20:1) Omega 6 : Omega 3.

Několik studií prokázalo, že u lidí, kterým se nahradily nasycené tuky Omega-6 tuky, se významně zvýšilo riziko srdečních onemocnění. Naopak, Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko srdečního onemocnění.

Vysoký příjem Omega-6 je také spojen s násilím a depresemi, zatímco Omega-3 mastné kyseliny zlepšují všechny druhy duševních poruch (deprese, schizofrenie, bipolární poruchy).

Dalším problémem vysokého příjmu Omega-6 je fakt, že dvojné vazby v molekulách mastných kyselin, jsou velmi reaktivní. Mají tendenci reagovat s kyslíkem a tvořit volné radikály, které mohou způsobit poškození molekul v buňkách, což je jedním z mechanismů procesů stárnutím a vzniku rakoviny.

Omega 3 jsou nepostradatený pro ochranu kůže a zabraňují jejímu stárnutí. 
A nejdůležitější orgán potřebující omega 3 je mozek. Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega-3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které se říká hippocampus. Hippocampus se nachází těsně nad uchem a má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí. Podávání doplňků omega-3 mastných kyselin mělo za následek desetinásobný nárůst tvorby transthyretinu (TTR), jenž hraje podstatou roli v dlouhodobém zdraví mozku. Na to by pak měly myslet hlavně těhotné ženy a maminky.

Dalším benefitem, který ocení ženy je skutečnost, že omega 3 pomáhají zmírňovat PMS, křeče, nervozitu, natékání prsou 

Samotná chia semínka obsahují 24 % omega 3 esenciálních mastných kyselin a 8 % omega 6 esenciálních mastných kyselin.

100% panenský chia olej obsahuje 60 % omega 3 esenciálních mastných kyselin a 20 % omega 6 esenciálních mastných kyselin.


Chia semínka obsahují vysoký podíl rozpustné i nerozspustné vlákniny a jsou skvělá proti zácpě, při žaludečních a střevních obtížích. Chia semínka zklidňují podrážděné sliznice.


A ať se věnujeme i té gastronomické stránce chia semínek, dám Vám i pár receptíků, které s chia semínky můžete vyzkoušet.


Krémová houbová polévka s chia


1/5 kg směsi nakrájených hub

1 lžíce másla

2 lžíce světlicového oleje

2 menší cibule nakrájené na drobno

1 šálek kešu oříšků (omyté v horké vodě)

2 lžíce chia semínek

1 1/2 lžičky sušené bazalky

2 stroužky česněku na drobno nakrajený

2 stonky řapíkatého celeru

1 lžička sezamového oleje

1 lžička sojové omáčky

1/2 lžičky soli

1/4 lžičky kajenského pepře

1 středně velké rajče

 

Postup: 
Omyté kešu oříšky umixujeme s 5 hrnky vody a vyrobíme tak ořechové mléko. Do mléka vsypeme chia semínka, promícháme a necháme 15 minut bobtnat.
Na pánvičce si orestujeme polovinu hub na světlicovém oleji - cca 4 minuty. Poté přidámě ořechové mléko a   rozmixujeme.

Orestujeme si cibuli, celer a česnek na lžíci oleje s bazalkou a se sojovou omáčkou. Orestovanou zeleninu vsypeme do tekuté směsi. 
Zbýlé houby také orestujeme a vsypeme do polévky. Dochutíme kajenským pepřem, sezamovým olejemm a solí.
Povaříme 15 minut. 2 minutky před koncem vaření přidáme i nakrájené rajče a kousek másla. 

 

 

Asijská restovaná zelenina s chia semínky

 

1/2 lžičky olivového oleje

1 lžíce chia semínek

2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru

3 stoužky nasekáného česneku

1/2 lžičky sezamového oleje

3 lžíce kvalitní sojové omáčky

3 lžíce rýžového octa

3/4 šálku vody

2 šálky nakrájené kapusty

2 mrkve nakrájené na diagonální plátky

1/2 cibule nakrájené na proužky

1/2 kapie nakrájené na proužky

85 g houbové směsi

2 středně velká nakrájená rajčata

2 šálků uvařené rýže

 

Postup:

Na veliké wok pánvi na oleji lehce orestujeme česnek a zázvor a přidáme zeleninu a chia semínka, které také orestujeme. Poté přidáme sojovou omáčku, ocet a vodu, promícháme a přiklopíme poklicí. Občas promícháme a vaříme 10 minut. Zelenina by měla být pevná na zkus a ne rozvařená

Podáváme s rýží 

 

Ovocné chia závitky s mangovou omáčkou

Ingredience na závitky:

Rýžový papír

fíky

jahody

kiwi (nebo ovoce dle sezónní dostupnosti)

lístky máty


Chia pudink:

1/4 šálku chia semínek

1 šálek kokosového nebo mandlového mléka

1/2 lžičky mleté vanilky bourbon

2 lžíce javorového nebo kokosového sirupu

2-3 lžíce nasekaných mandlí

 

Mangová omáčka:

1 zralé mango 

1 lžička pasty tahini

1 chilli paprička nebo lžička chilli omáčky

1 lžíce limetkové šťávy

špetka soli

kokosové mléko

jarní cibulka na drobno nakrájená

1/2 lžičky sezamových semínek

 

Chia pudink postup:

Chia semínka vsypeme do rostlinného mléka a průběžně mícháme cca 2 minutky, aby se nám nenadělaly hrudky, osladíme a dochutíme vanilkou a přisypeme nakrájené mandle. Necháme odležet přes noc v lednici, aby se nám chia semínka řádně nabobtnaly a mandličky změkly

 

Mangová omáčka:

Do hladka umixujeme mango s tahini pastou, chilli papričkou, limetkovou šťávou a kokosovým mlékem. Dáme do mističky posypeme špetkou chilli, sezamovými semínky, cibulkou a dáme odležet do lednice. Množství chilli dáváme podle vlastní chuti :-)

 

Závitky:

rýžový papír namočíme na 30 sekund do teplé vody a poté jej položíme na vhhkou čistou utěrku. 

Na něj doprostřed položíme nakrájené plátky ovoce, a na to dáme 2 lžíce chia pudinku a zarolujeme do rýžového papíru. 

Takto postupujeme se všemi druhy ovoce. Do rolek můžeme přidat i lístky máty.

 

Podáváme s mangovou omáčkou a lístky máty

 

Ideální zdravý dezert pro všechny, kteří potřebují doplnit energii.


A jakou chuť vlastně chia semínka mají? Mají neutrální chuť, proto je lze přidat kamkoliv.

 

Přeji Vám dobrou chuť.


Nebojte se experimentovat, chia semínka se hodí opravdu všude: k snídani do míchaných vajíček, do jogurtu, do pomazánek, do marmelády, do polévek, do pečiva, do knedlíků, do těstovin, do omáček,... Fantazii se meze nekladou

 




 

Košík  

Nákupní košík je prázdny

0 Kč Celkem





Objednávka