Kategorie

Nové produkty

  • Chia olej 100 ml Wolfberry
  • Baobab prášek BIO 150 g Wolfberry
Chia olej 100 ml Wolfberry

Jedinečný zdroj esenciálních mastných kyselin

Číst více
Baobab prášek BIO 150 g Wolfberry

Prášek ze sušené dužiny...

Číst více
Spirulina BIO 250 g - 1200 tbl. Wolfberry

modrozelená sinice s velkým...

Číst více
Badyán celý 10 g RamRam

koření do kompotů, svařáku i k masu

Číst více
Šípkový olej BIO 100 ml Wolfberry

regenerační účinky -...

Číst více

Všechny nové produkty

Chia semínka a jejich využítí

A to mám jako jíst? 

Už se mě na to zeptali jak mí přátelé, tak i můj drahý muž. 
A také se mě často ptávají, co s tím tedy mají dělat.

 

Trošku si tyhle drobounká kouzelná chia semínka představíme. 

První zmínky o chia semínkách sahají až do roku 3500 př. n. l. Chia semínka byly hlavní složkou aztéckého jídelníčku a Aztékové si chia semínek natolik vážili, že se staly i součástí darů při náboženských obřadech.

 

Semínka chia absorbují sedminásobně větší množství vody, než kolik sami váží a vytváří rosol - gel, který způsobuje pomalé uvolňování uhlovodanů a stejně pomalou transformací uhlovodanů na cukr, který dodává energii. Indiáni toho právě využívali a během dne si vystačili pouze s vodou a pytlíkem chia semínek. A opravdu na nich nezkomírali, právě naopak. Indiáni byli výborní vytrvalostní běžci.

I dnešní mexický kmen Tarahumara, je znám svými vytrvalostními běžci. Ti pijí nápoj zvaní Iskiake, který se skládá z chia semínek, citronové šťávy a vody. Dopřejte si jej i vy při práci.

 

Chia semínka jsou také bohatá na omega 3 mastné kyseliny. V dnešní době je zcela běžné, že lidé, kteří jedí typickou západní stravu konzumují příliš mnoho Omega-6 a velice málo Omega-3 mastných kyselin. Strava, která má vysoký obsah omega-6, ale nízký obsah Omega-3, podporuje zánět, zatímco strava, která obsahuje vyvážené množství obou zánět snižuje.  Z antropologických výzkumů  vyplynulo, že pro člověka je ideální poměr někde kolem 1:1, zatímco dnes je poměr asi 16:1! (pozn. : prý možná až 20:1) Omega 6 : Omega 3.

Několik studií prokázalo, že u lidí, kterým se nahradily nasycené tuky Omega-6 tuky, se významně zvýšilo riziko srdečních onemocnění. Naopak, Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko srdečního onemocnění.

Vysoký příjem Omega-6 je také spojen s násilím a depresemi, zatímco Omega-3 mastné kyseliny zlepšují všechny druhy duševních poruch (deprese, schizofrenie, bipolární poruchy).

Dalším problémem vysokého příjmu Omega-6 je fakt, že dvojné vazby v molekulách mastných kyselin, jsou velmi reaktivní. Mají tendenci reagovat s kyslíkem a tvořit volné radikály, které mohou způsobit poškození molekul v buňkách, což je jedním z mechanismů procesů stárnutím a vzniku rakoviny.

Omega 3 jsou nepostradatený pro ochranu kůže a zabraňují jejímu stárnutí. 
A nejdůležitější orgán potřebující omega 3 je mozek. Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega-3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které se říká hippocampus. Hippocampus se nachází těsně nad uchem a má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí. Podávání doplňků omega-3 mastných kyselin mělo za následek desetinásobný nárůst tvorby transthyretinu (TTR), jenž hraje podstatou roli v dlouhodobém zdraví mozku. Na to by pak měly myslet hlavně těhotné ženy a maminky.

Dalším benefitem, který ocení ženy je skutečnost, že omega 3 pomáhají zmírňovat PMS, křeče, nervozitu, natékání prsou 

Samotná chia semínka obsahují 24 % omega 3 esenciálních mastných kyselin a 8 % omega 6 esenciálních mastných kyselin.

100% panenský chia olej obsahuje 60 % omega 3 esenciálních mastných kyselin a 20 % omega 6 esenciálních mastných kyselin.


Chia semínka obsahují vysoký podíl rozpustné i nerozspustné vlákniny a jsou skvělá proti zácpě, při žaludečních a střevních obtížích. Chia semínka zklidňují podrážděné sliznice.


A ať se věnujeme i té gastronomické stránce chia semínek, dám Vám i pár receptíků, které s chia semínky můžete vyzkoušet.


Krémová houbová polévka s chia


1/5 kg směsi nakrájených hub

1 lžíce másla

2 lžíce světlicového oleje

2 menší cibule nakrájené na drobno

1 šálek kešu oříšků (omyté v horké vodě)

2 lžíce chia semínek

1 1/2 lžičky sušené bazalky

2 stroužky česněku na drobno nakrajený

2 stonky řapíkatého celeru

1 lžička sezamového oleje

1 lžička sojové omáčky

1/2 lžičky soli

1/4 lžičky kajenského pepře

1 středně velké rajče

 

Postup: 
Omyté kešu oříšky umixujeme s 5 hrnky vody a vyrobíme tak ořechové mléko. Do mléka vsypeme chia semínka, promícháme a necháme 15 minut bobtnat.
Na pánvičce si orestujeme polovinu hub na světlicovém oleji - cca 4 minuty. Poté přidámě ořechové mléko a   rozmixujeme.

Orestujeme si cibuli, celer a česnek na lžíci oleje s bazalkou a se sojovou omáčkou. Orestovanou zeleninu vsypeme do tekuté směsi. 
Zbýlé houby také orestujeme a vsypeme do polévky. Dochutíme kajenským pepřem, sezamovým olejemm a solí.
Povaříme 15 minut. 2 minutky před koncem vaření přidáme i nakrájené rajče a kousek másla. 

 

 

Asijská restovaná zelenina s chia semínky

 

1/2 lžičky olivového oleje

1 lžíce chia semínek

2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru

3 stoužky nasekáného česneku

1/2 lžičky sezamového oleje

3 lžíce kvalitní sojové omáčky

3 lžíce rýžového octa

3/4 šálku vody

2 šálky nakrájené kapusty

2 mrkve nakrájené na diagonální plátky

1/2 cibule nakrájené na proužky

1/2 kapie nakrájené na proužky

85 g houbové směsi

2 středně velká nakrájená rajčata

2 šálků uvařené rýže

 

Postup:

Na veliké wok pánvi na oleji lehce orestujeme česnek a zázvor a přidáme zeleninu a chia semínka, které také orestujeme. Poté přidáme sojovou omáčku, ocet a vodu, promícháme a přiklopíme poklicí. Občas promícháme a vaříme 10 minut. Zelenina by měla být pevná na zkus a ne rozvařená

Podáváme s rýží 

 

Ovocné chia závitky s mangovou omáčkou

Ingredience na závitky:

Rýžový papír

fíky

jahody

kiwi (nebo ovoce dle sezónní dostupnosti)

lístky máty


Chia pudink:

1/4 šálku chia semínek

1 šálek kokosového nebo mandlového mléka

1/2 lžičky mleté vanilky bourbon

2 lžíce javorového nebo kokosového sirupu

2-3 lžíce nasekaných mandlí

 

Mangová omáčka:

1 zralé mango 

1 lžička pasty tahini

1 chilli paprička nebo lžička chilli omáčky

1 lžíce limetkové šťávy

špetka soli

kokosové mléko

jarní cibulka na drobno nakrájená

1/2 lžičky sezamových semínek

 

Chia pudink postup:

Chia semínka vsypeme do rostlinného mléka a průběžně mícháme cca 2 minutky, aby se nám nenadělaly hrudky, osladíme a dochutíme vanilkou a přisypeme nakrájené mandle. Necháme odležet přes noc v lednici, aby se nám chia semínka řádně nabobtnaly a mandličky změkly

 

Mangová omáčka:

Do hladka umixujeme mango s tahini pastou, chilli papričkou, limetkovou šťávou a kokosovým mlékem. Dáme do mističky posypeme špetkou chilli, sezamovými semínky, cibulkou a dáme odležet do lednice. Množství chilli dáváme podle vlastní chuti :-)

 

Závitky:

rýžový papír namočíme na 30 sekund do teplé vody a poté jej položíme na vhhkou čistou utěrku. 

Na něj doprostřed položíme nakrájené plátky ovoce, a na to dáme 2 lžíce chia pudinku a zarolujeme do rýžového papíru. 

Takto postupujeme se všemi druhy ovoce. Do rolek můžeme přidat i lístky máty.

 

Podáváme s mangovou omáčkou a lístky máty

 

Ideální zdravý dezert pro všechny, kteří potřebují doplnit energii.


A jakou chuť vlastně chia semínka mají? Mají neutrální chuť, proto je lze přidat kamkoliv.

 

Přeji Vám dobrou chuť.


Nebojte se experimentovat, chia semínka se hodí opravdu všude: k snídani do míchaných vajíček, do jogurtu, do pomazánek, do marmelády, do polévek, do pečiva, do knedlíků, do těstovin, do omáček,... Fantazii se meze nekladou

 




 

Košík  

Nákupní košík je prázdny

0 Kč Celkem





Objednávka