Kategorie

Nové produkty

  • Glycin vitamínový komplex 40 tablet
  • Glycin 40 tablet
Glycin vitamínový komplex 40 tablet

Doplněk stravy je určen na péči o...

Číst více
Glycin 40 tablet

Doplněk stravy je určen na péči o...

Číst více
Glycin Aktiv 50 tbl.

Doplněk stravy je určen na péči o...

Číst více
Mák modrý český 500 g Medium

vynikající pro přípravu...

Číst více
Lískooříškový sen BIO RAW 150 g Lifefood

Sladký krémový dezert, jehož...

Číst více

Všechny nové produkty

Rostlinné mléko - výroba

Stále častěji se setkáváme s faktem, že kravské mléko není pro člověka vhodné. Zvětšuje se počet narozených dětí s intoleranci na bílkovinu z kravkého mléka. A dospělí také klasické mléko netráví nejlépe. Kolikrát sice nic zvláštního nepociťují, ale když nakonec mléko vynechají, zjistí, že se cítí mnohem lépe...


Spousta lidí se začíná pídit po nějaké vhodné alternativě a tou jsou právě rostlinná mléka.

Jednou z možností jsou již vyrobená rostlinná mléka v obchodě. Samozřejmě je to také jedna z možností, ale doporučuji si dávat pozor na složení. Někdy se opravdu nestačím divit. 

Ideální je, když si takové mléko uděláte doma sami. Máte ho úplně čerstvé a minerály budou zcela vstřebatelné. 

Rostlinná mléka je lepší dělat za studena. Postup je jednoduchý a rychlý. Obecně platí, že ořechy je lepší namáčet déle, cca 24 hodin. Drobným semínkům stačí pár hodin. Např. mák klíčí poměrně rychle a klíčením hořkne. Mák proto máčejte max 12 hodin. Ideální je ráno namočit, odpoledne zpracovat. Nakonec vápník se právě nejlépe vstřebává v odpoledních hodinách.

Mandle je vhodné máčet už déle, alespoň 24 hodin, krásně obživnou a jsou lahodné. Při takovém delším namáčení je lepší ořechy proplachovat, aby nezačaly kvasit a kazit se.


Mnozí lidé se ptají, jestli rostlinné mléko může nahradit mléko kravské, jestli bude mít dostatek vápníku? Uvedu tedy kolik vápníku naleznete ve 100 g dané suroviny:

Mák: 1438 mg

Chia: 631 mg

konopné neloupané: 145 mg

konopné loupané: 66 mg

kokos: 26 mg

mandle: 264 mg

lískové ořechy: 114 mg

sezamová semínka neloupaná: 975 mg

sezamová semínka loupaná: 60 mg

rýže bílá nevařená: 28 mg


Některé suroviny mají vápníku méně, to ale neznamená, že nejsou dobré pro výrobu mléka. Např kokos nebo konopná semínka a jiné... Jde o to, že mají pro změnu vysoký obsah jiných, pro zdraví velice důležitých látek. K nim patří např. omega 3 mastné kyseliny (chia, konopná semínka), mangan (kokos), železo (konopná semínka),...



Postup krok po kroku.


K přípravě budete potřebovat suroviny:

mák / konopné semínko / kokos / mandle / lískové ořechy / sezamová semínka, ...

 

vodu, mixér, hrnek, nádobu, do které mléko zcedíte a plátěný pytlík na cezení - zakoupíte ZDE

A pokud vám chybí i dobrý mixér, rozhodně z vlastní zkušenosti doporučuji tento velice silný mixér - zakoupíte ZDE

 


Příslušnou surovinu namočíme na 3 - 30 hodiny podle druhu.

Obvykle nám stáčí 1/2 - 3/4 hrnku


Poté surovinu mixujeme s vodou cca 5 minut.



Ke konci dolijeme potřebným množstvím vody. Na výše uvedené množství suroviny dávám celkem cca 750 ml vody.

Ještě chvíli mixujeme a pak přecedíme přes plátěný pytlík, abychom mléko zbavili nepříjemné drtě.



a důkladně vyždímáme


 

Mléko je hotovo

 

 

Rostlinné mléko můžete osladit medem nebo jiným alternativním sladidlem - např. javorovým sirupem

Dochutit lze praženým i nepraženým karobem, kakaem, ovocem, skořicí...

Vhodné je pak mléko znovu promixovat

 

Makové mléko s praženým i nepraženým karobem


Kokosové mléko s ananasem

 





Košík  

Nákupní košík je prázdny

0 Kč Celkem





Objednávka