Kategorie

Nové produkty

  • Chia olej 100 ml Wolfberry
  • Baobab prášek BIO 150 g Wolfberry
Chia olej 100 ml Wolfberry

Jedinečný zdroj esenciálních mastných kyselin

Číst více
Baobab prášek BIO 150 g Wolfberry

Prášek ze sušené dužiny...

Číst více
Spirulina BIO 250 g - 1200 tbl. Wolfberry

modrozelená sinice s velkým...

Číst více
Badyán celý 10 g RamRam

koření do kompotů, svařáku i k masu

Číst více
Šípkový olej BIO 100 ml Wolfberry

regenerační účinky -...

Číst více

Všechny nové produkty

Celkem neznámý, ale velmi důležitý prvek - BÓR

Jak moc je bor důležitý, to si odborníci začali uvědomovat až v posledních několika desetiletích.

Zjistilo se ovšem, že bór je pro naše zdraví nepostradatelný.


Přírodní zdroje bóru:

(mg/kg)
--------------------------
Jablka 2.73 
Banány 3.72 
Třešně tmavé 1.47 

Grepový džus 2,02
Datle sušené 9.2 
Švestky sušené 27
Rozinky 25
Mandle 23
Lískové ořechy 16
Arašídy 18 

Med 7,2

Brokolice 21,9


Živočišné potraviny mají minimální obsah bóru. Hlavním dietetickým zdrojem boru je ovoce, zelenina a luštěniny. Ze zeleniny obsahuje nejvíce boru zelená listová zelenina.


Množství boru v potravinách ovšem významně ovlivňuje i množství boru v půdách, na kterých se pěstuje!


Bór je také obsažen v Schindeleho minerálech


V bóru se nacházejí skupiny hydroxylů, které jsou potřebné k syntetizaci určitých steroidních hormonů, obzvláště těch nezbytných k metabolismu vápníku, hořčíku, manganu a fosforu v kostech a k svalovému růstu. 

Bór podobně jako křemík váže vápník.  Bór zabraňuje vápníku unikat a tak kosti odvápnit – dekalcifikovat

K odvápňování dochází již po 2 až 4 hodinách sezení!

Tato vlastnost bóru je důležitá minimálně ve vyšším věku a to především u žen po přechodu, kdy trpí víc osteoporózou.
Bór se tak začal užívat k prevenci a léčbě osteoporozy. Vědci se shodli na tom, že bór dokáže spomalit kostní úbytek u žen po menopauze. Pomáhá tělu udržet si vápník ze stravy a také dokáže zvednout hladinu přirozeného estrogenu.

Denní příjem bóru by měl být 3 mg denně.

Ženy po menopauze mají velice nízkou hladinu estrogenu, ale také velice nízký příjem bóru (v dnešní době průměrný člověk příjme průměrně pouze 0,25mg/den).

Vědci vytvořily výzkumnou skupinu žen po menopauze, kterým podávali po dobu 7 týdnů 3 mg bóru denně. Temto ženám se zvýšila hladina estradiolu-17B (nejaktivnější forma estrogenu) na dvojnásobek - až na "úroveň běžnou u žen při hormonální léčbě".
U těchto žen se také zdvojnásobila hladina testosteronu. testosteron je látka, z níž chemickou přeměnou vzniká estradiol. Tyto hormony jsou spojovány se silnými, pevnými kostmi a zuby.


Další zajímavostí je, že dobrovolnice  ze zkoumané skupiny po 8 dnech užívání 3 mg boru vymočily o 40 % méně vápníku a o 33 % méně hořčíků a fosforu.


Je také dokázáno, že už 2 miligramy boru denně pomáhají při léčbě pacientů s artrididou. Zinek společně s borem redukuje otoky kloubů u revmatitické artridity.  


Dalším velmi významným jevem účinku bóru je schopnost efektivního myšlení.

Lidé s nedostatkem bóru mají sníženou pozornost. Když byl zkoumané skupině lidí podán bór (3 mg/ denně), tak se významně zlepšila jejich bdělost, myšlení, paměť i vnímání.

To je také velmi významným poznatkem pro naše děti.


Ale to, jak naše děti prosperují ve škole, neovlivňuje pouze bór. Je to samozřejmě zase komplex různých faktorů. Jedním z ních je právě strava jako celek.



Vliv stravy na učení i sportovní výkony našich dětí

V kalifornském městě Paso Robles založil Linda Barrett a William Anderson společnost Menus 4 Life. Chtěli navrátit kvalitní potraviny a výživné domorodé produkty do moderních jídelen, a začali u školních jídelen.

Školní výživoví poradci omezili nezdravou stravu v jídelnách a ukázalo se, že celozrnné a přírodní potraviny pomáhají dětskému tělu, mysli i duchu. tito lidé dosáhli převratných výsledků.

Nejpůsobivějšího výsledku dosáhla před několika lety Gena Larson, specialistka na  výživu ze střední školy Helix v kalifornské La Mese v oblasti San Diega. Díky celozrnnému jídlu z jídelny měli studenti lepší známky, sportovním družstvům se dařilo lépe a současně bylo méně zlomenin. 


Ještě přesvědčivější byl pro Lindu a Billa hloubkový, po 3 roky trvající výzkum Stephena Shoenthalera, Ph. D., Waltera Doraze a jamese Wakefielda, jr., z California State University v okrese Stanislaus.

Tito vědci prokázali, že zlepšení školní stravy přispělo k lepším známkám u milionu žáků prvního i druhého stupně newyorských základních škol. Studenti byli hodnoceni před změnou struktury školních obědů i po ní.

Dramatické zlepšení školních výsledků překvapilo i vedení škol. Během čtyř let od doby, kdy se školní stravovací program změnil, vzrostl průměrný získaný počet bodů ve školních testech o 15 %.

Když výzkum začínal (roku 1979), získaly newyorské věřejné školy podle standardizovaných testů CAT (u nás SCIO) 39 percentilu. 

O rok později snížila newyorská Školní rada povolený obsah cukru ve stravě a zakázala dvě umělá barviva. Později toho roku se skóre v národních testech zvýšilo - školy dostáhly percentilu 47.


Na newyorské školy udělal tento výsledek hluboký dojem, a proto školní úřednící v New Yorku zakázali potraviny, které obsahujíc umělá barviva a dochucovadla. Co se stalo? Výsledky v testech se zlepšily, tentokrát na percentil 51.

Rada poté zakázala běžné konzervanty BHA (E320 Butylhydroxyanisola BHT (E321 Butylhydroxytoluen), tučná jídla, bublinkové limonády a sladkosti. Školy dosáhly o 15 percentilů lepšího výsledku.
Dále školy ušetřily za speciální pedagogy, kteří se museli věnovat dětem s poruchou učení. Shoenthalerův výzkum odhalil, které součásti jídelníčku sabotují zdraví a myšlení: rafinovaný cukr, umělé přísady včetně barviv, emulgátorů a konzervantů.

Studie prokazuje, že už i krátkodobé výživové nedostatky ovlivňují dětské chování, schopnost se soustředit a provádět složitější úkony.

Bill a Linda pořádali prezentace ve třídách s ochutnávkamizdravého pečiva, porváděli studenty po kuchyni, kde se připravuje těsto a peče chléb. Tyto aktivity zvýšili místní prodej zdravého pečiva o 30 %.

Bill a Linda vyzívají všechny k tomu, aby se zajímali o stravovací programy školních jídelen ve svém okolí a ptali se na složení svých obědů. 






 

Košík  

Nákupní košík je prázdny

0 Kč Celkem





Objednávka